top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHanneke

Hoofd, hart en handelen

Heb je wel eens gehoord van 'alignment'? Het is een term die coaches nogal eens gebruiken. Om eerlijk te zijn kreeg ik er in eerste instantie de kriebels van. En ik ben nog steeds op zoek naar een goed alternatief in het Nederlands (iemand ideeën?).


Maar wat het betekent, dat spreekt me wel aan. Het gaat erover dat waar je echt voor staat, waar je echt in gelooft, dat dat op alle manieren in jou verankerd is: dat het vanuit je hart komt, dat je je eigen gedachtes daarmee in lijn brengt, en dat je in je gedrag laat doorwerken waar je in gelooft. Alignment betekent dus dat er een samenhang is in alles wat je doet.


Denk bijvoorbeeld aan iemand die diep vanbinnen voelt dat creativiteit de weg is om mensen met elkaar te verbinden. Ik noem deze persoon even Sara. Sara wil bijvoorbeeld in haar eigen buurt mensen wekelijks in een creatieve ruimte bij elkaar krijgen, en tijdens de activiteit en een kopje thee of koffie achteraf, mensen kennis met elkaar laten maken. Zij vindt het heerlijk de activiteit te begeleiden en haar eigen creativiteit daarin kwijt te kunnen. Haar enthousiasme zal aanstekelijk en verbindend werken. Zo komen hart en handelen met elkaar in één lijn.


Maar je hebt ook het hoofd erbij nodig. Stel dat Sara vergeet na te denken over de organisatie, of dat ze niet weet hoe ze de mensen om zich heen moet verzamelen. Dan is het handig als ze daar bijvoorbeeld hulp bij vraagt. Dan kan ze effectief worden in datgene wat ze het allerliefste doet.


Dit klinkt als een eenvoudig voorbeeld. Maar in het dagelijks leven hebben veel mensen last van belemmerende overtuigingen. Mensen komen er dan niet aan toe hun hart te laten spreken. Of andersom: hun hart spreekt, maar ze verbinden er geen actie aan. Als je je hoofd, hart en handelen in een samenhangende lijn krijgt, is dat een belangrijke stap naar een meer voldoening gevend leven.


Het maakt niet uit wat je vakgebied is of wat je voor soort opleiding hebt gedaan; als je hiermee stappen wilt zetten, begeleid ik je graag. Neem gerust contact op via contact@veerzacht.nl


Hartelijks van Hanneke


83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page