top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHanneke

Toon Hermans

Al van jongs af aan vond ik de liedjes en gedichten van Toon Hermans prachtig. In alle eenvoud; vol vrolijkheid, humor en liefde.


Wat ik pas sinds enkele jaren weet, is dat Toon een flinke inzinking heeft gehad.


Hij schreef er zelf heel open over. Ik citeer: "Het is eigenlijk heel zot dat ik nu schrijf over gezond zijn en lang leven, terwijl ik 't grootste deel van m'n leven nauwelijks wist dat ik een lichaam had. Het wás er wel, maar ik merkte het nauwelijks op. (...) Toen de maat vol was, kwam ik op 'n dag m'n lichaam tegen. Ik was bekaf, en ik sleepte m'n gebeente naar het theater, en ook de lust om te spelen was op. Op zo'n moment voel je hoe nauw geest en lichaam verbonden zijn." (uit: helemaal TOON, de mooiste teksten van Toon Hermans, 2019)


Achteraf vond Toon zijn 'inzinking' de beste fase van zijn leven. Omdat hij daardoor het leven 'iets' begon te begrijpen. Daarover schreef hij: "Het leven schildert landschappen voor ons en het zijn de sombere ombers van gisteren die het cadmiumoranje van vandaag zo doen stralen. De bomen voor mijn raam lijken groener dan ooit tevoren. De zon is feller, warmer en liever en ik hou nog meer van de mensen dan ik deed. Ik leef!"


Schilderij: Zitten in de zon, Toon Hermans


Toon vond destijds een professionele therapeut om door deze fase heen te komen. Dat is ook mijn insteek als coach: zit je er echt doorheen, dan is therapie (bijvoorbeeld bij een psycholoog) de goede weg. Als coach heb ik een andere rol. Ik sta naast mijn klant en help inzicht te krijgen in: wat is eigenlijk je vraag, welke rol spelen je eigen gedachten, gevoelens en gedrag daarbij, en welke stappen kun je zetten om nieuw perspectief te krijgen en je gewenste doel te bereiken?


Over coaches gaan veel verhalen de ronde. Zelf ben ik lid van de beroepsorganisatie NOBCO om aan mijn eigen professionaliteit te blijven werken. Heb je een vraag, of twijfel je of coaching is wat je zoekt? Neem gerust contact op.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page