top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHanneke

Waar voed je je hoofd en je hart mee?


Het valt me op dat op social media veel mensen hun meningen geven. Dat mensen snel hun oordelen klaar hebben over wat anderen zeggen of doen. Ik vraag me wel eens af met welk doel mensen dat doen? Hoe worden mensen daar beter van? Hoe wordt de wereld er beter van?


Zelf geloof ik dat we meer vanuit medemenselijkheid kunnen leven. Niet vanuit oordeel, maar vanuit verbinding. Verbinding die begint in ons hart. Want in het hart vind je wijsheid en compassie. Ons hoofd, ons verstand, kan daar een goede partner voor zijn. Terwijl het hoofd zonder het hart, juist heel hard kan zijn.


Ons denken wordt immers door allerlei factoren beïnvloed. Bijvoorbeeld door de diverse soorten vooringenomenheid die onze hersenen hebben. Zo onthouden we makkelijker negatieve ervaringen en zoeken we eerder bevestiging voor wat we al denken, dan dat we op zoek gaan naar nieuwe manieren van denken.


Ons denken is ook beïnvloed door onze jeugd. Dagelijks wordt ons denken ook beïnvloed door wat we kijken, lezen en met wie we omgaan. Alles bij elkaar kunnen we dan vanuit ons hoofd, met alle logica, tot hele harde oordelen komen over onze medemensen. Zonder je nog af te vragen of je beeld wel klopt en zonder nog verbinding te maken met de ander.


Het is dus belangrijk dat je vanuit je hart jezelf de vraag stelt: hoe wil ik eigenlijk zijn voor mijn omgeving? Hoe wil ik de dingen eigenlijk doen? In hoeverre komen mijn hart en mijn hoofd samen en blijkt dat uit mijn gedrag? Kan ik mijn mening ten minste even uitstellen?


Tip: kijk eens om je heen. Schenk iemand je glimlach. Je kan het verschil maken in iemand zijn dag. En je maakt verbinding met je eigen hart.


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Support

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page